Suomalainen ruokapöytä

Suomalaisessa ruokapöydässä on yleensä ruisleipää, keitettyjä vihanneksia ja perunoita. Suomen alavilla alueilla, kuten Kainuussa, päivälliseksi tarjoillaan tuoretta kalaa läheisistä järvistä. Jos sinut kutsutaan suomalaisen luo illalliselle hänen kotiinsa, on kohteliasta tuoda kiitokseksi suklaata, keksejä tai muita pieniä lahjoja. Suomalaisen kanssa ruokailtaessa on kohteliasta odottaa ennen ruokailua, että kaikki ovat istuutuneet ja ruoka on tarjoiltu. Aterian jälkeen on aina syytä kiittää isäntää herkullisen aterian valmistamisesta.

Länsimainen kulttuuri on vaikuttanut voimakkaasti suomalaisten ruokavalioon: pikaruokaa löytyy nykyään useimmista suomalaisista kaupungeista. Runsaasti maukkaita kolikkopelejä voit löytää, kokeilla ja pelata bonuksilla Fresh nettikasinolla. Suomalaiset osaavat valmistaa herkullisia kasvisruokia, eikä dieettiä noudattavilla ole yleensä mitään ongelmaa syödä Suomessa terveellisesti.

Suomen päävalikko

Perunaa syödään liha- tai kalaruokien kanssa. Suomalaiset tunnetaan rakkaudestaan perunaan, mikä näkyy monissa sananlaskuissa. Esimerkiksi "talonpoika ei syö sianlihaa pihviä ilman kerman kanssa" tarkoittaa suomeksi "talonpoika ei syö sianlihaa ilman juustoa". Perunoita tarjoillaan keitettyinä, paistettuina, salaateissa ja uunissa paistettuina erilaisten lisukkeiden kanssa.

Useimpien ruokien kanssa tarjoillaan myös keitettyjä vihanneksia. Yleisin keitetty vihannes on kaali, mutta myös porkkanat ovat hyvin yleisiä. Jos joku on valmistanut oman salaattinsa, se tuodaan yleensä pöytään erikseen suuressa kulhossa kaikkien nautittavaksi.

Kala on tärkeä osa suomalaista ruokavaliota. Lähes jokaisen ravintolan ruokalistalla on kalaa tai muita mereneläviä. Merenelävät ovat perinteisesti olleet tärkeä proteiinin lähde, erityisesti itärannikolla, jossa ihmiset ovat eläneet kalastuksesta.

Kala Suomessa

Useimpien Suomenlahden rannikkokaupunkien läpi virtaa makean veden puroja, joissa elää kirjolohta ja joitakin ahven lajeja. Myös merikalat ovat yleisiä rannikolla - paistettu silakka on yleistä Suomen länsirannikolla. Talvella länsirannikolla on tavallista syödä verimakkaraa, joka on pohjimmiltaan suolikuoressa kypsennettyä sianveren pilaantumaa.

Muita perinteisiä kalaruokia rannikolla ovat savustettu lohi tai graavilohi (savustettu kuha), joka syödään yleensä jouluaattona perunamuusin/perunamuusin ja metsäsienien kanssa.

Toinen perinteinen ruokalaji on kalakukko, joka on valtava lihakääryle, joka on täytetty erilaisilla vaaleilla kaloilla, sianlihalla, sipulilla jne. Nimi tarkoittaa kirjaimellisesti "kalakukkoa". Nimi tarkoittaa kirjaimellisesti "kalakukkoa", vaikka se ei kuulosta kovin ruokahalua herättävä ltä - se on itse asiassa suuri lohi, joka on täytetty ohrasuurimoilla ja paistettu. Se voidaan tarjoilla sellaisenaan tai perinteisesti oluesta ja karpaloista valmistetun kastikkeen kanssa.

Jos sinut kutsutaan lounaalle suomalaisen kotiin ja hän tarjoaa kalaa illalliseksi, hyväksy kohteliaasti hänen tarjouksensa. Suomalaiset rakastavat tuoretta kalaa, ja on todennäköistä, että he ovat pyydystäneet sen itse, joten jos joku tarjoaa sinulle itse pyydettyä kalaa. Tuore kokonainen kala on Suomessa hämmästyttävä näky!